Ga naar de inhoud

Een onderscheidende vacature schrijven

3 van de meest gevraagde beroepen op HBO werk- en denkniveau? Accountmanager, recruiter en projectmanager. Dit blijkt uit onderzoek van Jobdigger. Laten dat nou net de functies zijn die wij open hebben staan of net vervuld hebben..

58% van de online vacatures zijn geplaatst door bemiddelaars. Best logisch, gezien niet iedere organisatie een interne recruitment specialist heeft. Echter worden vacatures vaak alsnog door opdrachtgevers zelf geschreven, met daarbij het verzoek aan de bemiddelaar een exacte kopie van de tekst te publiceren.

In principe is daar niets mis mee. Maar als je op zoek bent naar een medewerker voor één van de meest gevraagde functies in Nederland, dan moet je er wel voor zorgen dat jouw vacature eruit springt. De functies zijn in principe bij iedere organisatie inhoudelijk hetzelfde, dus waarom zouden ze bij jou solliciteren? Een paar vragen om te beantwoorden:

  • Als jij een sollicitant zou zijn, wat zou jou dan overhalen om bij jouw organisatie te komen werken? Waarschijnlijk niet “gratis fruit in de kantine” of de verplichte kilometervergoeding, toch?
  • Wat zijn 3 redenen dat het werken op de betreffende afdeling zo leuk of anders maakt? Wat doen jullie tijdens teamuitjes of buiten werktijd? Zijn er bijvoorbeeld 2 collega’s die altijd aan het beppen zijn over hun steunkousen, of heeft er iemand een speciale lunch met veel bereidingstijd?
  • Wat is de core business van je bedrijf en wat maakt jouw uitvoering van die dienst anders dan die van je concullega’s? Ofwel: hoe onderscheid je je?
  • Welke soft skills heeft de ideale kandidaat en waar in de vacature zit bewegingsruimte? Waar kan je nuanceren?

Voordat we bij Search Rebels het wervingsproces ingaan en zelf de vacatureteksten schrijven, zorgen we dat we de klant vanbinnen en vanbuiten te kennen. Op deze manier weten we exact waar we naar op zoek gaan en waar de nuances zitten. Als jij antwoord kan geven op bovenstaande vragen en ze verwerkt in je vacaturetekst, is de kans van slagen vele malen groter.

Lees hier verder over wat wij voor jou als bedrijf kunnen betekenen!