Ga naar de inhoud

Tips voor een goed cv

tips voor een goed cv

Curriculum Vitae, Latijn voor “levensloop.” We hebben persoonlijk nog nooit gehoord dat iemand het leuk vindt om er een te maken, maar het is wel een belangrijke binnenkomer als jij bij dat ene fabuleuze bedrijf aan de slag wil.

Bij Search Rebels kijken we naar hoe jij als persoon binnen een bedrijf past. We willen weten of je matcht met de functie, maar nog belangrijker, of je geschikt bent voor een loopbaan binnen dat ene bedrijf. Jouw opleidingen en eerdere werkervaring zijn van belang om dit in te kunnen schatten, maar nog crucialer, wie jij bent en wat jou als persoon beweegt.

Desondanks is een cv nog steeds een belangrijk onderdeel in een sollicitatieproces. Onze Lynn Rouwers is Recruitment Consultant bij Search Rebels en is, hoe kan het ook anders, queen cv. Ze kan jou vanuit persoonlijke expertise een flink aantal tips voor een goed cv geven, dus hier komen ze:

1.     Authenticiteit

Maak je cv persoonlijk en wees creatief, wees jezelf. Het gaat hier 100%, helemaal om jou. Die delen we meteen even op in subcategorieën:

  • Dreun niet alleen je eerdere banen, opleiding en vaardigheden op. Schrijf eerst een kort stuk over jezelf, waarin je jezelf presenteert en vertelt over hoe jij je onderscheidt van anderen uit jouw vakgebied. En ja, je mag zeker ook de naam van je huisdier benoemen.
  • Zorg voor een recente en kenmerkende foto. Dus niet: 18-jarige-ik op Chersonissos, dus wel: vorige-week-ik in een representatieve omgeving.
  • De vormgeving mag een weerspiegeling zijn van wie je bent, maar is ook afhankelijk van binnen welke sector je solliciteert (denk aan creatief ten opzichte van techniek.) Zorg ten alle tijden dat de vormgeving niet het uiteindelijke doel overheerst. Overweldigende kleuren, een achtergrond die de tekst onleesbaar maakt, een prachtig lettertype dat lastig te ontcijferen is.. We’ve seen it all.

2.     Persoonlijkheidsparallellen

Je wil jezelf aanprijzen en laten weten waarom jij geschikt bent voor die ene functie. Misschien een open deur, maar: benadruk bepaalde werkzaamheden en persoonlijkheidskenmerken waarvan jij denkt dat ze extra relevant zijn voor de functie in kwestie.

3.     Korter!

Focus je dus op die punten en hou je cv op die manier beknopt. Gebruik bulletpoints en maximaal twee pagina’s in totaal.

4.     Work smarter, not harder

Maak het jezelf makkelijk: zoek op Canva naar een template dat je aanspreekt en vul die in, of check deze pagina voor een boel andere prachtige templates. Vervolgens kan je verder personaliseren. Kijk ook eens op cv.nl of speur Pinterest af voor inspiratie, als je in de DIY-mood bent.

5.     Filter

Zet je laatste werkervaring bovenaan. Schrap (bij)baantjes of stages die niets bijdragen aan de boodschap. Wil je bijvoorbeeld benadrukken dat je vanaf een jonge leeftijd al hard aan het werk bent? Dan zeker laten staan!

6.     Relevantie

Je basisschool hoef je niet te benoemen. Echt niet. Jouw middelbare school (en eventuele opvolgende opleidingen) zien wij bij Search Rebels echter wel graag terug. Jouw leerloopbaan kan namelijk veel zeggen over jouw persoonlijkheid.

7.     In sync

Zorg dat je cv overeenkomt met wat er op je LinkedIn pagina staat. En als we het er dan toch over hebben: Ooit op LinkedIn gezien hoe het eruit ziet als iemand verschillende functies heeft gehad binnen één bedrijf? We raden iedereen aan om het op precies deze manier te presenteren op je cv. Voorbeeld: Je werkt bij bedrijf X sinds 2011 en bent hier begonnen als klantenservicemedewerker. In 2014 werd je teamleider en in 2019 werd je manager. Noteer dan: “Bedrijf X: 2011 – huidig” en maak hieronder subkopjes met de verschillende rollen en welke jaren je die hebt vervuld.

8.     Lettertype

En dan last but not least, al veelbesproken in de categorie NIET DOEN: Comic Sans. Tenzij het je lukt om het ironisch over te brengen. En het past bij de functie. En het ziet er profi uit. Misschien toch maar helemaal niet doen. Of ben rebels. Zelf weten.

Lees hier wat wij nog meer voor jou kunnen betekenen als professional!