Ga naar de inhoud

Wisselen van baan: wel of geen goed idee?

Ten opzichte van 10 jaar geleden is het aantal baanwisselaars verdubbeld. We zien dat werkgeluk steeds hoger in het vaandel komt te staan bij werkenden en we dus ook sneller op zoek gaan naar werk waar we happy van worden. Iets wat de huidige arbeidsmarkt dan ook makkelijk toelaat. What a time to be alive hè. Een “kleine Great Resignation” noemt het UWV het, ook wel bekend als “the Big Quit” of in het Nederlands: een ontslaggolf.

De voordelen

Wisselen van baan kan ontzettend goed zijn voor jou en je carrière: je leert nieuwe lessen, kunt je horizon verbreden en roest niet vast (of ontroest jezelf, kan ook.) Én het kan je meer werkgeluk geven. Geen slecht idee om te switchen als je denkt dat je je carrière hiermee vooruithelpt, dus.

De nadelen

Maar je weet wat ze zeggen, “té is nooit goed.” Dat geldt ook voor deze situatie. Uit onderzoek blijkt dat minder dan 70% van de werkgevers sollicitanten niet uitnodigt voor een gesprek, als ze op het cv zien dat de sollicitant regelmatig van baan is gewisseld. Het kost (met name traditionele) bedrijven veel moeite, tijd en geld om een nieuwe medewerker te vinden en goed in te werken. Als je iedere 6 maanden een nieuwe werkgever op je cv hebt staan, maakt dat jou als sollicitant bij deze organisaties net zo kansrijk als VVV in de Europaleague.

Én: de maar

Iemand met veel verschillende ervaringen kan daarentegen ook interessant zijn voor een werkgever, alhoewel dit vaak wel moderne bedrijven zijn, binnen moderne branches zoals de IT of marketing. Als je toch bij een traditioneel bedrijf aan het werk wil, vraag je dan voordat je een baan aanneemt af of je er minstens 3 jaar blijven werken. Volgens experts is dit het aantal jaren waarin je daadwerkelijk iets kunt bijdragen aan een onderneming en een getolereerd aantal voor op je cv.

Natuurlijk is er altijd een weg waar een wil is. Zorg in ieder geval dat jij je keuzes in je loopbaan kunt toelichten als je solliciteert. Ook als je de handdoek destijds in de ring hebt gegooid, omdat het je te heet werd onder de voeten. Of trek de stoute schoenen aan en je leidinggevende aan de mouw; misschien is de koek voor jou nog niet op. Toch geen kruimel meer te bekennen? Dan ga je inderdaad lekker op zoek naar iets anders. En kan je ons helpen met nog meer woordgrappen bedenken.

Contacteer onze consultants of check wat wij voor jou als professional kunnen betekenen op deze pagina!